Faranghe - een italiaanse woonboerderij

 

Nieuwsbrief

La Dolce Vita - Eten & drinken

Focaccia

Ingrediënten voor 4 personen

7 gram droge gist of 25 gram verse gist
450 gram bloem
275 ml lauwwarm water
olijfolie extra vergine van goede kwaliteit
4 teentjes gepelde knoflook
Een flinke bos verse rozemarijn
Een halve citroen
Grof zeezout en peper uit de molen
Een halve (gedroogd) rode peper

Variaties:

met zwarte olijven
met gemarineerde gedroogde tomaten of verse kers-tomaatjes
met pijnboompitten
een vulling van rucola en mozzarella

Bereiding:

  1. Maak een berg van de bloem met een kuil erin. Doe in de kuil de verse gist (verbrokkelt), het lauw warme water en drie eetlepels olijfolie. Gebruik je in plaats van verse gist gedroogde gist, doe die gist vermengd met een deel van het lauwe water en een theelepel suiker in een groot glas en laat dit 10 minuten “starten” alvorens het met de bloem te vermengen.  Meng je deegmengsel goed door elkaar tot een glad en elastisch deeg, wat niet meer aan je handen kleeft. Laat het onder een met warm water natgemaakte theedoek afgedekt op een warme plaats 30 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld.
  2. Maak de topping terwijl het deeg rijst : Doe 4 teentjes knoflook, de blaadjes van de rozemarijn, wat grof zeezout en (als je van een beetje pit houdt) een verkruimeld gedroogd pepertje in een vijzel en vermaal zodat de aroma′s vrijkomen. Doe alles in een kom en voeg er ongeveer driemaal zoveel olijfolie aan toe. Breng het mengsel op smaak met een scheut citroensap, zout, zwarte peper uit de molen. Laat marineren.
  3. Druk de lucht uit het gerezen deeg en kneed nogmaals kort. Verdeel het deeg dan in twee of vier porties. Rol of druk de porties uit tot een ovale lap van ongeveer 1 a 2 cm dik.. Leg de lap deeg op een bakblik dat je royaal bestrooid hebt met semolina (fijn griesmeel). Smeer dan de topping met je hand gelijkmatig over het deeg. Maak er ten slotte de karakteristieke kuiltjes in door met al je vingertoppen een heleboel keer in het deeg te drukken. Zo kan het aroma van de topping in het deeg doordringen. Dek dit af en laat opnieuw het brood rijzen en na ongeveer 45 minuten is het brood tot de klassieke hoogte van 3 cm gerezen.
  4. Bak de focaccia ongeveer 15 minuten in de oven, die je op de hoogste temperatuur hebt voorverwarmd.
  5. Besprenkel je focaccia royaal met de allerbeste olijfolie zodra het brood uit de oven komt. Strooi er ook een klein beetje grof zeezout over. Je kunt de focaccia eten zodra die iets is afgekoeld.

Serveertip:
Je kunt de focaccia ook opensnijden als die nog warm is en vullen met bijvoorbeeld rucola en mozarella