![]() |
![]() |
![]() |
De begrippen Meel en Bloem worden in Nederland soms verwarrend gebruikt.
Bloem
Het vrijwel zuivere meellichaam van zachte en/of harde tarwekorrels (vrijwel zonder zemelen of kiemen) op een bepaalde fijnheid gemalen en uitgezeefd.
Meel
Tarwebloem met (kleine) hoeveelheden zemelen en/of kiemdeeltjes. Ook wel volkorenmeel genoemd.
Griesbloem
Gries van extra harde tarwe (‘Manitoba’ of ‘Durum’), fijngemalen of extra fijngemalen (‘Rimacinata’). Vol sterke gluten.
Bloem-mix
Een mengsel van bovenstaande bloem- en meelsoorten, zonder toevoeging van rijsmiddelen of welke ingrediënten dan ook.
Bak-mix
Een mix van verschillende meel- en/of bloemsoorten uit verschillende graan/bloem/meel-groepen. In Nederland voor de consument: inclusief rijsmiddel (droge gist, bakpoeder, of andere rijsmiddelen), eieren, smaakstoffen of andere ingrediënten.
Meel of bloem van andere planten
Ander meel dan de tarwe wordt de naam van de plant altijd genoemd. Bijvoorbeeld sojameel, roggemeel, rijstbloem enz.
Voorbeeld van Italiaanse ''Farina e ''Semola'' (Bloem en Gries):
ITALIAANS: |
Gebruik in Italië: |
Farina |
Voor ‘gewoon’ gebruik in de keuken, zoals voor: bakproducten die niet of |
Farina |
Voor het thuis bakken van ‘gewoon’ brood (in oven of broodmachine te bakken), focaccia en zoete en hartige koekjes met een middellange tijd voor het rijzen. |
Farina Pizza |
Bloem-mix, speciaal voor Pizzadeeg. Maar ook te gebruiken voor focacca, hartige taarten en bladerdeeg daarvoor en voor thuisgebakken brood met fijnere kwaliteiten. Voor deeg met middellange tijd voor het rijzen. |
Farina |
Bloem van de super harde ‘Manitoba’ tarwe. Voor deeg met lange rijstijden, zoals: |
Semola |
Griesbloem (geelachtig van kleur), wat grover gemalen, van extra harde tarwe. |
Semola |
Subtielere geelachtig gekleurde griesbloem van extra harde tarwe. Neemt sneller het vocht op dan de ‘gewone’ Semola en is gemakkelijker uit te rollen en verder te verwerken. Voor o.a. focaccia, pizza en verse pasta met ei. Ook zeer geschikt om te mengen met fijne bloem, om een krokantere, goudbruinere korst te krijgen. |
NB |